KOEN BRESTERS FINALIST INTERNATIONAL JUNIOR SCIENCE OLYMPIAD

Koen Bresters uit vwo 4 van Het Lyceum-havo is geëindigd in de top 6 van de de nationale eindronde voor de 16e International Junior Scienceolympiad (IJSO).

De zes winnaars vormen het Nederlandse team dat van 3 t/m 12 december 2019 deelneemt aan de 16e IJSO in Doha (Qatar). Behalve het wedstrijdelement is er tijdens deze tiendaagse internationale volop gelegenheid om contacten te leggen met eveneens getalenteerde leeftijdsgenoten afkomstig uit meer dan 50 landen, en kennis te nemen van elkaars cultuur en gebruiken.

Koen, van harte gefeliciteerd met deze geweldige prestatie, we zijn enorm trots op jou!

De IJSO vindt jaarlijks plaats en heeft als doel jonge leerlingen die nog voor hun profiel- en pakketkeuze staan te enthousiasmeren voor science en technologie en hen uit te dagen het beste uit zichzelf te halen en te excelleren. In een schriftelijke voorronde worden de beste leerlingen geselecteerd. Tijdens de landelijke eindronde worden de leerlingen aan de hand van theoretische en practicumtoetsen individueel getest en worden de winnaars bepaald. De top-6 krijgt nog trainingsdagen aan Fontys Hogeschool TNW Eindhoven en de Radboud Universiteit voor ze uitgezonden worden naar de internationale olympiade.

Aan de voorronde deden 3000 leerlingen mee van 200 scholen. Hieruit waren de beste 24 leerlingen, voor het merendeel uit leerjaar 3-havo of 3-vwo, geselecteerd voor de landelijke eindronde die op 21 juni is gehouden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), Faculteit Techniek in Nijmegen.

De nationale eindronde werd gewonnen door Bart Bloemsaat (15 jaar) uit Elst (Gld.), leerling van het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen. De top-6 bestond verder uit: Revi Gerner (RSG Tromp Meesters, Steenwijk), Sophie Bekkering (Praedinius Gymnasium, Groningen), Stephen Yang (Utrechts Stedelijk Gymnasium) en Lars Hamelijnck (Gymnasium Bernrode, Heeswijk-Dinther).

De prijzen werden uitgereikt door prof. Floris Rutjes, vicedecaan van de bètafaculteit van de Radboud Universiteit en vicevoorzitter van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging.

Op de foto v.l.n.r.:
boven: Stephen Yang, Sophie Bekkering, prof. Floris Rutjes (RU), Bart Bloemsaat
onder: Koen Bresters, Revi Gerner, Lars Hamelijnck

 

Contact

met De Goudse Waarden

Christelijke Scholengemeenschap voor pro | vmbo | mavo | havo | atheneum | gymnasium | tto

Het Lyceum

mavo | havo | atheneum | gymnasium | tto
Heemskerkstraat 105
2805 SN Gouda