‘Gloria in excelsis Deo’ start de kerstviering bij De Goudse Waarden gezongen en op instrumenten bespeeld door eigen docenten. De Opening wordt gedaan door Philip van Leeuwen: ”We staan stil bij het feest van kerst, het goede nieuws, de geboorte van jezus en de mensen die ons dierbaar zijn”. Dit jaar staat het thema goed nieuws centraal. Iedereen kan wel goed nieuws gebruiken. In de viering komen veel vormen van goed nieuws voorbij.
Drie leerlingen lezen een gedicht voor:
Kerstfeest, het feest van vrede en licht,
Hebben we daarop nog wel uitzicht?
In de hele wereld wordt aan vrede gedacht,
Maar nog nooit heeft het ons rust en vrede gebracht.
Wij mensen krijgen het maar niet voor elkaar,
We blijven vechten, hebben op alles commentaar.
Het is ook wel ongelijk verdeeld hier op aard’,
De één lijdt kou, de ander zit lekker bij de haard.
Wij zijn in de loop der jaren nog niet veel wijzer,
Vrede op aarde, het blijft een heet hangijzer.
Toch blijf ik vol goede moed,
En hoop: eens, ja eens, komt het goed.
We zien beelden van armoe, van eenzaamheid, dat lijkt ver weg. Maar er zijn ook beelden van dichtbij, van mensen uit Gouda of beelden van leerlingen waar ruzies zijn in gezinnen. Ondanks alle kerstlichtjes kan het erg donker zijn. Misschien verlang je ook naar gezelligheid en kun jij goed nieuws gebruiken. Er wordt stil gestaan bij wat we mensen willen wensen: goed nieuws. Dat kan net dat beetje donkere wegnemen. Philip: ”Laten we naar elkaar kijken en een arm slaan om degenen die dat nodig hebben. Een wens is dat iedereen zich veilig mag voelen. Je kunt iemand al goed nieuws wensen door een kaartje te sturen”.
In een filmpje vertonen leerlingen hun wens voor de wereld en voor de mensen. Zij wensen: minder haat, minder oorlog, minder racisme, dat de oorlog in Oekraïne stopt, dat de wereld een betere plek wordt voor iedereen, geen armoede meer en minder plastic soep. Ook hebben de leerlingen een wens opgeschreven voor mensen die zij niet kennen, die geen thuishaven hebben. Zij hebben kaarten geschreven met daarop een bemoedigde tekst die worden opgehaald door de Stichting bootvluchteling. De kaarten gaan mee naar Lesbos en worden straks overhandigd aan de vluchtelingen die daar in de kampen zitten. Volgende week zullen zij de kaarten lezen van de kinderen uit Gouda.