PWS prijs VWO 2020-2021 dit jaar naar Koen en Ies

Op vrijdagmiddag 19 maart 2021 werd in kleine kring (vanwege de coronamaatregelen) de jaarlijkse VWO PWS-prijs uitgereikt door een externe én onafhankelijke jury. De zes finalisten toonden met hun drie presentaties aan wat hun bevindingen waren na uitvoerig onderzoek van minimaal 80 klokuren per persoon. In de periode maart – november 2020 voerden zij hun onderzoek uit.

Deze periode kenmerkte zich door de uitbraak van het coronavirus in Nederland en de daarop volgende lockdown. Ondanks de beperkingen om op school en onder normale omstandigheden onderzoek te doen, slaagden de leerlingen van V6 en in het bijzonder deze 6 leerlingen erin om een fantastisch resultaat neer te zetten.

 

Het eerste koppel finalisten deed onderzoek naar het prooi-roofdier model uit de wiskunde, toegepast op het ecosysteem van algen en watervlooien (PWS: ‘Algen, watervlooien en modellen’ – Koen Bresters en Ies Timmerarends).
Het tweede koppel (Joni van de Griendt en Maud Weijtens) deed tijdens een expositie met live muziek en kunst onderzoek naar maatschappelijke thema’s (PWS: ‘Bewust, bekunst’).

Het derde en laatste koppel deed een onderzoek naar de topspin bij verschillende ballen (PWS: ‘Verdraaide ballen’ – Mieke van de Pasch en Lucas Verbeeke).

De presentaties waren levendig en enthousiast. Er werd met veel vaart verteld en de soms taaie materie werd duidelijk uitgelegd voor de toehoorders.

Na kort juryberaad werd de presentatie van Koen Bresters en Ies Timmerarends in combinatie met het afgeleverde werk als beste beoordeeld. De jury oordeelde als volgt:

“Het PWS kent een gedegen analyse van het probleemveld en er is een goede onderbouwing bij het gehanteerde model. De kracht van het onderzoek zit in het feit dat ze hebben doorgezet en dat ze met goede oplossingen zijn gekomen voor de problemen die ze gedurende hun onderzoek tegenkwamen. Het is ontzettend knap dat er twee zo uiteenlopende motivaties bij elkaar zijn gekregen.”

Koen en Ies hebben een onderwerp gekozen welke paste bij hun interesses (in de wiskunde) en het denken van groot (het universum) naar klein (algen en watervlooien). Het zou ons niet verbazen als zij hoge ogen gooien bij de verkiezing van beste PWS van Nederland door de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen).

Contact

met De Goudse Waarden

Christelijke Scholengemeenschap voor pro | vmbo | mavo | havo | atheneum | gymnasium | tto

Het Lyceum

mavo | havo | atheneum | gymnasium | tto
Heemskerkstraat 105
2805 SN Gouda

Tijdelijk adres tijdens de verbouwing:
Groen van Prinsterersingel 44
2805 TE  Gouda